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YUJI TADENUMA

Chief Administration Manager
Taisei-DMCI Joint Venture

3" Floor, DMCI Annex Bldg.,
2278 Chino Roces Ave.,
Magallenes, Makati City

SUBJECT : Request for Review of Bureau of Internal Revenue Ruling
No. JV-317-2022 dated 28 June 2022

Dear Yuji Tadenuma:

This refers to your letter dated 28 July 2022 (“Request for Review”), which you filed
with this Department on behalf of TAISEI-DMCI Joint Venture (“TDJV”) to request the
review of Bureau of Internal Revenue ("BiR") Ruling No. JV-317-2022, which ordained
that the respective net income of the co-venturers derived from the joint venture
project is subject to the creditable withholding tax (CWT) imposed under Section 57 of
the National Internal Revenue Code (NIRC), as amended, and implemented by
Revenue Regulations (RR) No. 2-98, as amended.

The Request for Review prays for the reversal of the above BIR finding which states
that TDJV should withhold CWT on the distribution of income to its co-venturers, thus:

“Such being the case, the Taisei-DMCI Joint Venture formed for the purpose
of constructing Package 01; Elevated Structures, 6 stations and Depot for the
North-South Commuter Railway (NSCR) Project is considered a joint venture
not taxable as a corporation for complying with the conditions provided in
RR No. 10-2012 xxx

Furthermore, the gross payments to the Taisei-DMCI Joint Venture on the JV
Project are likewise not subject to 2% creditable withholding tax prescribed
under Section 57 (B) of the same Code, as implemented by RR No. 2-98, as
amended.xxx
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However, the co-venturers are separately subject to the regular corporate
income tax imposed under Section 27 (A) of the Tax Code, as amended, on
their taxable income during each taxable year respectively derived by them
from the aforesaid construction project.

It should be emphasized that the respective net income of the co-venturers
derived from the JV Project is subject to the creditable withholding tax
imposed under Section 57 of the Tax Code, as amended, and implemented
by RR No. 2-98, as amended. Thus, before Taisei-DMCI Joint Venture
distributed the net income to the co-venturers, pursuant to their agreed
profits/income sharing, it shall withhold the tax based on the net income
of its co-venturers and remit the same to the BIR.

Moreover, the Government of the Republic of the Philippines? shall, by itself
or through its executing agency, assume:

1. All fiscal levies and taxes imposed in the Republic of the Philippines on
the Japanese companies operating as suppliers, contractors and/or
consultants with respect to the payment carried out for and the income
accruing from the supply of products and/or services required for the
implementation of the Project; and

2. All fiscal levies and taxes imposed in the Republic of the Philippines on
the Japanese employees engaged in the implementation of the Project
with respect to their personal income derived from Japanese companies
operating as suppliers, contractors and/or consultants for the
implementation of the Project. xxx” (Emphasis supplied)

On the other hand, TDJV argues in its Request for Review that the BIR’s theory that
the distributive share of the co-venturers are subject to CWT is misplaced for the
following reasons:

a. There is no basis for the imposition of EWT in the distribution of the net
distributable shares of the co-venturers; and

1 Ppursuant to Exchange of Notes dated 19 November 2015.
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b. The DOTr shall assume any EWT, if any, on the distribution of the net income
of Taisei Corporation, a Japanese Corporation co-venturer.

The main issue that needs resolution in the present case is whether the net distributive
share of a co-venturer in a tax-exempt joint venture is subject to CWT.

Ruling

We agree with the BIR that the TDJV is a valid joint venture or consortium formed for
the purpose of undertaking construction projects fully compliant with the
requirements under Section 3 of Revenue Regulations (RR) No. 10-2012, hence not
taxable as a corporation under Section 22 of the NIRC. Aside from the JV’'s exemption
from regular corporate income tax (RCIT), it is also exempt from any withholding taxes
pursuant to Section 2.57.5 (5) of RR 11-2018 amending RR 2-98.

However, after reviewing the facts and laws presented, we find that the BIR made a
reversible error when it further declared in BIR Ruling No. JV-317-2022 that the
distributive share of the co-venturers in a tax exempt JV is subject to CWT.

Section 3 of RR No. 10-2012 provides that co-venturers are liable for their own taxes,
viz:

“xxx The member to a Joint Venture not taxable as corporation shall each be
responsible in reporting and paying appropriate income taxes on their
respective share to the joint ventures profit.”

Thus, TC and DMCI will each be liable for RCIT according to Section 28 of the NIRC
providing for Tax Rates for Foreign Corporations and Section 27 of the NIRC providing
for Tax Rates for Domestic Corporations, respectively.

Please note that the NIRC, as amended, does not have an explicit provision imposing
CWT on the net income distributed to each co-venturer in a non-taxable JV.

Moreover, Section 2.57.2 of RR No. 2-98, as amended, which provides a list of income
payments subject to CWT and the rates prescribed thereon, appears to contain an
exclusive enumeration of transactions that are subject to the withholding tax scheme.

A careful review of pertinent regulations on withholding tax does not show that the
distributive share of a co-venturer in a non-taxable JV is among the transactions
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enumerated as subject to CWT. On the other hand, Section 2.57.2 (E) of RR No. 11-
2018 prescribed the withholding of fifteen percent (15%) or ten percent (10%) tax on
the distributive share or income payments to partners of a general professional
partnership (GPP), to wit:

“Income Payments to Partners of a GPP. — Income payments made
periodically or at the end of the taxable year by a GPP to the partners, such
as drawings, advances, sharings, allowances, stipends, etc — Fifteen percent
(15%), if the gross income for the current year exceeds PhP720,000.00; and
ten percent (10%), if otherwise.

Pursuant to Section 22(B) of the NIRC, a GPP is defined as a partnership formed by
persons for the sole purpose of exercising their common profession where no part of
the income of which is derived from engaging in any trade or business.

On the other hand, a joint venture is an “association of persons or companies jointly
undertaking some commercial enterprise; generally, all contribute assets and share
risks which requires a community of interest in the performance of the subject matter,
a right to direct and govern the policy in connection therewith, and a duty, which may
be altered by agreement to share both in profit and losses.?” “It is in fact hardly
distinguishable from a partnership since their elements are similar.”®> “The main
distinction is that the partnership contemplates a general business with some degree
of continuity, while the joint venture is formed for the execution of a single
transaction, and is thus of a temporary nature.” 4

Since a GPP is not a similar entity with a joint venture, the withholding of tax pertaining
to a GPP cannot be applied similarly to a joint venture.

It is for the foregoing reasons that this Office disagrees with the decision of the
Commissioner of Internal Revenue in BIR Ruling No. JV-317-2022 that the distributive
share of the co-venturers from the joint venture project is subject to CWT.

This ruling is being issued on the basis of the foregoing facts as represented. However,
if upon investigation, it will be disclosed that the facts are different, then this ruling
shall be considered null and void.

2 Kilosbayan vs, Guingona, G.R. No. 113375 dated 5 May 1994.
Aurbach, et. al. v. Sanitary Wares Manufacturing Corporation, G.R. No. 75875 dated 15 December 1989.
4 Ibid.
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Thank you.

Sincerely yours,
o
@ DEPARTMENT OF FINANCE
( : Republic of the Philippines

AL IR

BENJAMIN E. DIOKNO /&
Secretary of Finance ! kel

0CT 17 2022

CC: Commissioner Lilia Catris Guillermo
Bureau of Internal Revenue
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